Maar liefst 35% van alle mensen die de Slim Langer Thuis Woning de afgelopen tijd bezochten, had interesse in de Compaan. Dit handige hulpmiddel in de vorm van een tablet is speciaal ontwikkeld voor iedereen die het lastig vindt om met computers om te gaan. Ook populair is de Medido. Deze medicijndispenser helpt je herinneren je medicijnen in te nemen en geeft je een seintje. Vergeet je het alsnog, dan wordt de zorgverlener automatisch ingelicht. Tot slot is ook de kantelbare waterkoker, waarmee morsen bijna onmogelijk is, populair.

Fijn: in gesprek gaan
Sinds de opening in september 2023 bezochten al meer dan 100 inwoners van de Hoeksche Waard en zorgprofessionals onze Slim Langer Thuis-woning. Een enquête onder een groot deel van de bezoekers laat zien dat het een succes is. De ontvangst is volgens de bezoekers goed tot uitstekend en vooral de gastvrijheid en vriendelijke hosts worden genoemd. Mensen vinden het fijn om in gesprek te kunnen gaan met iemand over de hulpmiddelen.

Verrassende hulpmiddelen
In de woning is een selectie van zo’n 50 (technologische) hulpmiddelen die thuis gebruikt kunnen worden, zodat bewoners zo lang mogelijk het heft in eigen handen hebben en zelfstandig kunnen blijven functioneren. Opvallend is dat van alle hulpmiddelen vooral de Compaan vaak genoemd wordt als antwoord op de vragen “Welk(e) hulpmiddel(en) verrasten u?” en “Welk(e) hulpmiddel(en) zou u eventueel bij uzelf of uw naasten gebruiken?”

Automatische deuropener
Veel hulpmiddelen waren bij de bezoekers tot op dat moment nog onbekend. De hulpmiddelen die het meest genoemd werden, zijn onder andere de kantelbare waterkoker, de grijppaal, de Medido medicijn-dispencer en de sliplift. De meeste bezoekers zeggen niet iets te missen. Als er wel wat werd genoemd, waren dat bijvoorbeeld: speciale WC-bril, snufjes voor in de keuken en bijvoorbeeld de automatische deuropener.

Uit alle kernen
De meeste bezoekers komen uit Oud-Beijerland zelf, maar ook inwoners uit andere kernen zoals Numansdorp, Puttershoek, Mijnsheerenland, Zuid-Beijerland en Strijen weten de SLT-woning te vinden. Vrijwel elke bezoeker aan de SLT-woning zou deze aanbevelen aan andere inwoners. “Ja absoluut. Ik zou dit (preventief) aan alle 55-plussers aanraden”, is een veel gehoord geluid.

Zorgprofessionals ook tevreden
De woning werd ook bezocht door een groot aantal zorgprofessionals. Zij gaven in de enquête uiteenlopende redenen aan voor het aandoen van de woning. “Zelf werk ik op de afdeling klantcontact. Ik krijg dan ook regelmatig vragen over bepaalde snufjes. Ik vind het fijn om te weten waar ik over praat.” “Om de ouderen die bekend zijn bij de huisarts te kunnen adviseren of op wijzen.” En “Huurders kunnen informeren over de woning plus de snufjes.”

De zorgprofessionals kenden de meeste hulpmiddelen aan. Sommigen gaven aan meer nieuws te hebben verwacht. Wel waren ze het eens dat de Slim Langer Thuis-woning voorziet in de doelstelling van het huis “In de woning is een selectie van handige hulpmiddelen en technische snufjes te zien, die u helpen veilig en comfortabel te wonen. Zo houdt u zo lang mogelijk het heft in eigen handen en blijft u zelfstandig functioneren.”

Plan je bezoek voor een rondleiding
We zijn op maandag en donderdag van 14.00 tot 17.00 uur open. Wilt u langskomen ? Maak dan een afspraak via de agenda of bel Welzijn HW (088-730 8900).